asopos-02

Ασωπος ποταμος…συμφεροντων οχετος (2)

Ο θανατηφορος τραγελαφος της κυβερνητικης ανικανοτητας συνεχιζεται ακαθεκτος επι μια 15ετια…
1.ο Ασωπος ρυπαινεται διαρκως απο γνωστες καταγεγραμμενες βιομηχανιες .
2.οι μολυσμενες περιοχες παραμενουν αχαρτογραφητες οπου αγροτες καλιεργουν και διαθετουν στην αγορα τεραστιες ποσοτητες λαχανικων σε χωραφια οπου θαπρεπε ν απαγορευεται αυστηροτατα οποιαδηποτε καλλιεργεια
3.το μονο εργο σε εξελιξη ειναι η υδροδοτηση των γυρω περιοχων του Ασωπου απο τον Μορνο κατ οικονομια καταναλωσης των εμφιαλωμενων νερων.
4.η κατασκευη κλειστου βιομηχανικου δικτυου αποχετευσης και επεξεργασιας βιολογικου και βιοχημικου καθαρισμου των αποβλητων, σκονταφτει στα κατεστημενα συμφεροντα.
5. ο Ασωπος μολυνεται μετα την βιομηχανικη περιοχη των Οινοφυτων παρασυροντας στην δυσφημηση και τα προιοντα που παραγονται στο περασμα του προτου μολυνθει.
6.Τα παραγομενα προιοντα σε ολο τον καμπο της Κωπαιδας-Θηβας καθαρα και μολυσμενα φθανουν στον καταναλωτη στις ιδιες τιμες δημιουργωντας αισχροκερδεια των μεσαζοντων εις βαρος των αγροτων απο την φθηνη αγορα τους.
7. Ο Ασωπος ρυπαινει σε μεγαλο βαθμο και τη θαλασσα στα παράλια του Ωρωπου σε μεγαλη εκταση οπου και εκβαλει.
8.Τα προστιμα που επιβαλει η Ευρωπαικη Ενωση καθε χρονο και πληρωνει το Δημοσιο ανερχονται σε εκατομυρια ευρω.
9. Το παρατηρητηριο περιβαλλοντος απο το ΥΠΕΚΑ ποτε δε λειτουργησε και οι μετρησεις σε εξασθενες χρωμιο που αποτελει τη σοβαρωτερη απειλη για την υγεια μας, παραμενουν σκοτεινο αντικειμενο της γραφειοκρατιας .
10.Αντι αμεσων εργων διαχειρισης των τοξικων αποβλητων η αρμοδια Περιφερεια σχεδιαζει χωροταξικη αναπτυξη της βιομηχανικης περιοχης.
11.Οι υπευθυνοι κρυβονται και δεν συζηταν με τους συλλογους των κατοικων που διαμαρτυρονται για τα προβληματα που καρκινοβατουν χρονια τωρα και αγωνιουν για τους θανατους απο καρκινο που βρισκεται σε εξαρση σε ολη τη περιοχη.
12.Μαλλον φαινεται οτι ακυρωθηκε το εργο εξυγιανσης του υδροφορου οριζοντα με ραντισμα απο αερος και… σαλιο επι εδαφους, που ειχε δρομολογησει το ΥΠΕΚΑ μετα την κατακραυγη ολων μας.

το πρωτο αρθρο  : 8 Μαρτιου 2015   Ασωπος ποταμος…συμφεροντων οχετος

http://www.alavanosiakovos.gr/%CE%B1%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83/

Ιακωβος Αλαβανος

 

Ξενο δημοσιευμα!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ…διατροφική «βόμβα» στο τραπέζι μας

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *